Büşra ŞEN ÇOBAN
  • 15/03/2015 Son günceleme: 15/03/2015 21:17
  • 17.849

Siyaset yapabilmek, iyi seyis olabilmek...

Siyaset ne kadar ağırlığı olan bir kelimedir aslında. Geçenlerde 55 yaşlarında bir hanım ablanın ağzında şöyle duydum bu kelimeyi;

 ‘’Ben 25 yaşından beri siyaset yapıyorum, siyasetin içindeyim hatta çocuklarıma yeğenlerime bile her zaman söylerim aman siyaset yapmaktan vazgeçmeyin. Yoksa bu ülke nasıl kalkınır yoksa partimiz nasıl ayakta kalır ‘’ Kulak misafiri olduğum bu cümlelerde anlam veremediğim şey siyaset gibi ağırlığı olan bir kavramın nasıl kullanıldığı ve ne hale geldiğiydi. Hanım ablam siyaset mi yapıyordu gerçekten yoksa siyasileri takip ediyor ve onları takdir edip belirli bir hayranlık mı besliyordu?

Bu sorulara cevap verebilmenin ilk basamağı ‘’siyaset’’ kelimesinin gerçek manada ne anlama geldiğini bilmekti. 

‘’Siyaset’’ kelimesi seyis kelimesinden türemiştir. Arapçadaki anlamı sözlükte; azgın bir atı yumuşatma, seyislik etme, anlamına gelmektedir. Anlamın genişlemesiyle halkın yönetimi ve bu yönetimde tutulan yol demektir. Bu anlamlar bağlamında ‘’siyaset’’ kelimesi ne kadar ağır ve aslında herkese de layık olmayan bir kelimedir. Siyaset çok ayrı bir sistemdir. Yönetim sistemidir. Yani geçenlerde gördüğüm o teyzenin, sokaklarda afiş açan parti fanatiği gençlerin ve benzeri birçok bireyin siyaset yaptığı söylenemez.

Siyaset; düzene koyma, yola sokma işidir. Siyaset yönetmektir.  Bu da ancak kişilerin kendini geliştirmesi ve özeleştiri yapabilmesiyle mümkündür.  İnsanların  ‘’siyaset yapıyorum‘’ diyebilmeleri için donanımlı olmaları, üretken olmaları hizmet etmeleri gerek.

Siyaset algılarından biri de şu tarz söylemler ile kendini gösterir  ‘’Amaaan bu işler de hep yalan dolan,  hep çıkar ‘’ bu da siyasetin üstüne atılmış en büyük lekedir. Siyaset hâlbuki lekeli filan değildir tam aksine lekeleri örten bir çarşaftır.  Siyaset halka hizmet edebilmenin göstergesidir. Yani öyle olmalıdır ve öyle olmak zorundadır.

Siyaset yapmak, mensup olduğun partiyi diğer partilerle sokaklarda, sınıflarda, sosyal ortamlarda çatıştırmak değildir.

İki dost sırf bu mesele açılınca az surat ekşitmemişlerdir birbirine, az çalışan işten ayrılmamıştır bu yüzden. Buradaki mesele şudur ki; yaptığın hizmetle yaptığın emekle Siyasi düzene bir katkıda bulunmak gerekir boş laftan uzaklaşmak gerekir.

Siyasi partilerin gençlik kollarına göz atacak olursak aklınıza gelen aktif tüm partiler için gençler darılmasın ama icraattan çok her şey var. Sosyal paylaşım sitelerinde argo kelimelerle farklı fikir akımları aşağılanarak siyaset yapılmaz.

Saygıdeğer gençler, en son ne zaman i ilçemiz için bir proje yapma girişiminde bulunuz?  Ne zaman ‘’Şunu üretelim de halkımız yararlansın’’ dediniz. Sokaklarda afişler asıp başka partilere laf dalaşıyla, muhalif olmakla da siyaset yapılmaz. Bu üslup hizmet üslubu değildir, dava üslubu değildir, siyaset üslüğü değildir.

Gençlik yapılanmaları fanatizm ve Vandalizm’den ötede olmalı kendini yetiştirmeli, doldurmalı bununla en güzel hizmeti yapmış olacak.  

Siyasetin tanımını yaparken at kullanmaktan yola çıkarak yönetme kavramını ele aldım. Siyaseti tek bir Seyis yapmaz. Seyisliği bilen ve bunun hakkını verebilecek er kişiler yapar. O yüzden de zordur bu atı dizginlemek, yumuşatmak. Bizim düşünmeyi bilen, eleştiriye açık ve özeleştiri yapabilen donanımlı seyislere ihtiyacımız var.

Yazarın Yazıları