Doç. Dr. Mehmet YORULMAZLAR
  • 09/05/2014 Son günceleme: 24/08/2014 00:11
  • 8.957

Küreselleşme, dünyadaki hemen herkesin hayatını etkileten, pek çoğumuzun hakkında az ya da çok fikir sahibi olduğu...

Son yıllarda yaşanan tüm olayların veya tartışmaların içinde en az bir kere telaffuz edilen son çeyrek yüzyılın en önemli kavramlarından biridir.               

Bugün yaşadığımız pek çok olayın nedeni ya da sonucu olan bu sürecin kendine ait bir takım dinamikleri bulunmaktadır. Bunları her biri küreselleşmeyi öyle ya da böyle bir şekilde hızlandıran ve bu süreci göz ardı edilmeyecek kadar önemli hale getiren unsurlardır.

Bu unsurlar;

   1- Sermayenin Uluslararalılaşması ve Şirket Birleşmeleri

   2- Rekabetin Artan Önemi

   3- Teknolojik Gelişmeler

   4- Küresel Şirketler

KÜRESELLEŞMENİN SONUÇLARI

1- Ekonomik Faaliyetlerin Kontrolünde Çoğulculuk

 2- Ülkeler Arası Ekonomik Farklılıklarda Değişim

 3- Rekabet Unsurlarının ve Rekabet Boyutunun Değişimi

 4- Ulus Devletinin Öneminin Azalması

 5- İşgücünün Piyasalarının Küreselleşmesi

 6- Küresel Krizlerin Ortaya Çıkması

 7- Küresel Kültürün Ortaya Çıkması

               Kültür,çok basit bir ifadeyle, bir topluma ait olan değerler bütünüdür.Ancak küreselleşme ile birlikte teknolojide yaşanan gelişmeler, işgücünün farklı farklı ülkelere doğru yayılması, ticaretin serbestleşmesi vb. Bir çok nedenden dolayı günümüzde kültürde ulusal olmaktan çıkarak herkesin Levi’s kot pantolon giydiği, coca-cola içtiği, Mc Donald’s hamburger yediği, Amerikan filmlerini izlediği küresel bir kültüre dönüşmektedir. Daha doğru bir ifadeyle küreselleşme, küresel bir kültürün oluşmasından ziyade, batı kültürünün etki alanını genişleterek, doğu kültürü üzerinde hakimiyet kurduğu ve böylece batı kültürünün baskın renk olarak ortaya  çıktığı ortak kültürel değerlerin ortaya çıkmasına ve bunların tüm dünyada benimsenmesine yol açmaktadır.

                İşte yukarıda okuduğunuz tüm sebepleri bir araya getirirseniz ve bunları spora veya kulüplere uyarlarsanız işin özüne daha anlamlı olarak ulaşa bilirsiniz. Örneğin, bir marka haline gelen 1908 Beykoz kulübünün nedeni aslında son 10-15 yıl değildir yukarıda ifade ettiğimiz dinamikler son 40-50 yıl içerisinde hayata geçirilemediği için kulüp bu hale gelmiştir. Aslında adı markalaşan ama içerisi boş olan bu kulübün tekrar canlanması gerçekten tün dinamiklerin harekete geçmesi  planlı programlı, sabırlı ve profesyonel bir anlayışla mümkün olacaktır. Yukarı da da değindiğimiz gibi her konuda krizlerin aşılması, rekabet ortamının arttırılması ve artık uluslar arasılaşma girişimlerinin başlatılması kaçınılmaz bir gerçektir.

                Küreselleşme dediğimiz gibi 1908 Beykoz olarak değil gerçek anlamıyla “Dünya’nın da tanıdığı bir 1908 Beykoz olmalıdır.”

                Tüm Beykozluların “DÜNYA BEYKOZLULAR GÜNÜ” kutlu olsun. Bir dahaki sayıda buluşmak dileği ile esen kalın..

Yazarın Yazıları