Dost Beykoz'un yan sanayisi gibiler

  • 0
  • 7257
Dost Beykoz'un yan sanayisi gibiler
Dost Beykoz'un yan sanayisi gibiler
Dost Beykoz'un yan sanayisi gibiler
Dost Beykoz'un yan sanayisi gibiler

Beykoz'un en büyük düşünce platformu Dost Beykoz, kuruluşunun 13. yılında, rutin ve özel haberleriyle ilçedeki 250 bin vatandaşın sesi olmaya devam ediyor.

Haberlerini titiz, profesyonel ve nesnel bir şekilde kaleme alan Dost Beykoz, ilçedeki diğer medya temsilcilerine de örnek oluyor. Ancak son günlerde giderek artan 'kopyacılık' alışkanlığı, kimi medya mensuplarını da Dost Beykoz'un yan sanayisi gibi davranmaya sürüklemiş durumda... İnternet ortamında Dost Beykoz'un adını kullanmaktan çekinmeyen kimi medya sahipleri, bunun haksız yere kendilerine sağladığı avantajı da hiç çekinmeden ve utanmadan kutlayabiliyor. Dost Beykoz ise haksız yere sağlanan bu rekabet avantajının perde arkasını kamuoyuna açıklıyor ve bundan doğacak tüm yasal haklarını da kullanacağını ilan ediyor...

'Ne oluyor, nasıl oluyor?'

İnternet ortamına hâkim olanlar bilecektir; kişiye özel bilgisayarlarda kullanıcılar, gazete adlarını 'sık kullanılanlara' eklerler. Internet Explorer, Mozilla, Google Chrome, Opera gibi web tarayıcılarında girilen sayfa 'sık kullanılanlara' eklendiğinde, kullanıcılar bu listeden 'tek seferde' tüm kısa yolları görme olanağı bulurlar. Söz konusu bu 'yer imleri' ise web uzantılı adresin kullanım hakkını elinde bulunduranlar tarafından dilendiğinde değiştirilebilinir.

VARAN 1: "Dost Beykoz'un yer iminde ne yazıyor?"

Dost Beykoz eğer kullanılan web tarayıcısında kullanıcı tarafından sık kullananlara eklenir ve 'yer imi' oluşturulursa, ekranda şu yazı belirir:

Beykoz Haber Sitesi 'DOST BEYKOZ'

Burada kullanılan DOST BEYKOZ, zaten gazetenin 13 yıllık TESCİLLİ adıdır. İçerisinde yer alan haberler Beykoz'a dair haberlerden oluştuğu için de başına 'Beykoz Haber Sitesi' ifadesi eklenmiş. Toplamda 5 sözcükten oluşan bu yer iminde görüldüğü gibi herhangi bir sakıncalı durum bulunmuyor!

VARAN 2: "Beykoz Güncel'in başında DOST sözcüğünün ne işi var?"

Aynı şekilde Beykoz Güncel adlı haber sitesi, yine web tarayıcısı üzerinden sık kullanılanlara eklendiğinde, 'yer imi' olarak, ilginç bir şekilde aşağıdaki ifade ekranda beliriyor:

"Dost Beykoz Güncel Haber"

Burada yer alan 'Beykoz Güncel Haber' sözcükleri, söz konusu site için herhangi bir sakınca oluşturmazken; sitenin başına eklenen DOST sözcüğü tamamen Google arama motoru üzerinden Dostbeykoz’un okuyucunu yanlış yönlendirerek, bir nevi tescilli marka olan isim hakkına tecavüz niteliği taşırken yasal sorunluluğu da beraberinde getiriyor.

Çünkü bu sitenin 'uyanıklığı' sayesinde, bilgisayarında tüm yerel gazeteleri sık kullanılanlara ekleyenler, her defasında "Dost Beykoz" gazetesine gireceğim diye, yer imine "Dost Beykoz Güncel Haber" olarak yazan Beykoz Güncel sitesine giriş yapmış oluyor. Bu sırada kullanıcı hatasını anlasa da iş işten geçmiş ve istemediği bir siteye, kullanmadığı bir siteye kullanıcı ‘yanlışlıkla da olsa’ bir kez girmiş oluyor. Her giriş ise elektronik ortamda Beykoz Güncel’e ‘haksız bir kazanç’ sağlıyor. Sitenin Dost Beykoz sayesinde ‘tıklanma oranı’ artıyor. Bir başka anlatımla, bunun her yapılışı, Beykoz Güncel'in 'x' kadar günlük kullanıcı rakamına 'y' kadar da Dost Beykoz okuru eklenmiş oluyor. Böyle olduğunda ise Beykoz Güncel adlı site Dost Beykoz’un adını kullanarak 'haksız bir getirim' elde ediyor.

VARAN 3: "Acaba aklı kim veriyor?"

Bugüne kadar herhangi bir şekilde bu tarz bir 'sahtekârlığa' bel bağlamamış olan Beykoz Güncel gazetesi, domaininde “dost” kelimesi geçmemesine rağmen Dost Beykoz'un adını kullanmak için kimlerden akıl almıştır? Beykoz Güncel'e bu aklı kim vermiştir? Dost Beykoz soruyor: Bu sahtekârlık değil de nedir? Böyle bir haksız rekabetin kendilerine sağladığı yararla, Beykoz Güncel ekibi hangi yüzle kutlama yapabilmektedir? Bu yapılanların rakabetle bağdaşıp bağdaşmadığını, etik midir, değil midir? Kamuoyunun takdirlerine bırakıyoruz.

VARAN 4: "Dost Beykoz, hem İngilizce hem de Türkçe hakkını arıyor!"

Bilindiği üzere dünyada arama motorları arasındaki en güçlü isim 1998 yılında kurulmuş olan Google'dır. Dost Beykoz, Dr. Eric E. Schmidt'in sahibi olduğu Google ile İngilizce yazışmalarını sürdürmektedir. Gerekli şikâyet dilekçesini İngilizce hazırlattırarak, ilgili linkleri Google yetkililerine iletecektir. Dost Beykoz, yine aynı site hakkında Alexa’nın inceleme yapması konusunda da araştırmalarına devam etmektedir.

Çıkacak sonuçları da kamuoyuyla paylaşacak olan Dost Beykoz, Türkiye'de de haklarını yasal yollardan arayacağı yönündeki kararlılığını sürdürmektedir.

Saygıyla Duyurulur...

Paşabahçespor, Alibeyköy’e kilitlendi
Önceki Paşabahçespor, Alibeyköy’e kilitlendi
Beykoz Belediyesi'nin borcu belli oldu 3 milyar lira
Sonraki Beykoz Belediyesi'nin borcu belli oldu 3 milyar lira
Yorumlar (0 Yorum)

Bu içeriğe yorum yapılmadı, yorum yapmak ister misin?

Yorum Yaz