Bu haber sağlığınızı yakından ilgilendiriyor!

  • 1
  • 11549
Bu haber sağlığınızı yakından ilgilendiriyor!
Bu haber sağlığınızı yakından ilgilendiriyor!
Bu haber sağlığınızı yakından ilgilendiriyor!
Bu haber sağlığınızı yakından ilgilendiriyor!

Böyle giderse, yakında basit enfeksiyonları bile tedavi edemez hale geleceğiz. Gereksiz antibiyotik kullanımı çocuklarımıza, gelecek nesillere karşı bir haksızlık.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) 1985 yılında Nairobi toplantısında tanımını yaptığı ve dünyanın dikkatini bilinçsiz ve gereksiz antibiyotik kullanmanın insan sağlığına olan zararlara dikkat çekmek istediği bir konu  Akılcı İlaç Kullanımı (AİK). İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'nce “Akılcı ilaç kullanımı ve farkındalık” başlığı altında sempozyum gerçekleştirildi. Sempozyuma sağlığın her kesiminden yoğun bir katılım gerçekleşti. Beykoz İlçe sağlık Müdürlüğü ve Devlet Hastanesi'nden de yönetici ve hekimlerin katıldığı sempozyumda, Türkiye'de ve Dünya genelinde antibiyotik kullanımının yanlışları ve doğruları ele alındı.

Antibiyotik kullanımında sınıfta kaldık!

Sabah saatlerinde başlayan ve gün boyu süren sempozyuma, Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. İrfan Şencan, İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Selami Albayrak ila doktor, eczacı ve akademisyenlerden oluşan yüzlerce kişi katıldı.

Prof. Şencan: “Antibiyotik direnci, dünyanın karşı karşıya olduğu en ciddi halk sağlığı sorunların biri”

“Böyle giderse, yakında basit enfeksiyonları bile tedavi edemez hale geleceğiz. Gereksiz antibiyotik kullanımı çocuklarımıza, gelecek nesillere karşı bir haksızlık”

 Grand Cevahir Otel'de gerçekleştirilen sempozyumda konuşan Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. İrfan Şencan, Türkiye'nin antibiyotik kullanımında Avrupa'da 40 ülke arasında sonuncu sırada olduğunu vurgulayarak, "Bu durumu düzeltmemiz lazım. Düzeltirken de hekim, hemşire, eczacı, hasta, hasta yakını, meslek örgütleri, medya, akademi ve diğer paydaşlarımız da bu konuda sorumluluk almalıdır, aksi halde bununla başa çıkamayız. Grip, nezle gibi virüs denilen mikroplarla meydana gelen hastalıklarda, yalnızca bakterileri yok edebilen antibiyotikleri kullanmaya devam edersek, elimizdeki silahı yanlış yerde kullanmış oluruz. Gereksiz yere kullanılan antibiyotik vücudumuzda bulunan yararlı bakterileri yok eder ve bunların yerine antibiyotiğe karşı direnç kazanan zararlı bakteriler gelir yerleşir. Akılcı kullanmazsak yakın gelecekte basit enfeksiyonları bile tedavi edemez hale geleceğiz, antibiyotik öncesi çağa döneceğiz. Buna hakkımız yok, çocuklarımızı bakteriler karşısında çaresiz bırakmaya hakkımız var mı? Bunun suçlusu ya da hatalısı sadece hekimler değil, sadece sağlık çalışanları değil, ancak çözümde motor olması gereken yine sağlık profesyonelleri. Bizim bu önerilerimizi halka ulaştıracak, yaygınlaştıracak olan akademisyenlerin, sosyal bilimcilerin de katkısına ihtiyacımız var. Tabii ki medya bu konuda önemli bir etken olacak. Önümüzdeki kuşaklara basit apselerden, çıbanlardan ölündüğü bir dünya bırakmak gibi riskimiz var. Buna hakkımız yok, buna tedbir almamız konusunda daha çok desteğinize ihtiyacımız var " diye konuştu.

“Antibiyotikler her derde deva değildir, yerinde ve doğru sürede kullanılmalıdır.”

 İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü tarafından organize edilen Akılcı Antibiyotik Kullanımı ve Farkındalık Sempozyumunun açılış konuşmasını gerçekleştiren İstanbul il Sağlık Müdürü Prof. Dr. Selami Albayrak ise ilaçların tedavi sürecinin yalnızca bir parçası olduğunu, tedavinin tamamının ilaç olmadığını ifade etti.

Antibiyotik tüketimi konusunda en fazla yanlış yapılan günlerin içerisinde olduğumuzu dile getiren Prof. Dr. Selami Albayrak, sonbahar ve kış mevsimlerinin en çok yanlış yapılan mevsimler olduğunu ve bu zaman dilimlerinde sıklıkla karşılaşılan üst solunum enfeksiyonlarının genel olarak bakterilerden kaynaklanmadığını vurgulayarak şunları söyledi:

" Üst solunum yolu enfeksiyonlarının yetişkinlerde yüzde 90. Çocuklarda ise yüzde 75 virüslerdir ve antibiyotikler virüslere değil bakterilere karşı etkilidir. Ancak bu viral enfeksiyonlarda maalesef yüzde 90 antibiyotik kullanıyoruz. Hâlbuki elimizde, elde edilmesi onlarca yıl süren, laboratuarlarda yoğun bilimsel çalışmalarla üretilen ve yüksek maliyetlerle sahip olduğumuz moleküllerin etkinliğini bu yanlış kullanım yüzünden bir senede kaybediyoruz. Bu toplantıda, ülkemizdeki ilaç kullanımının doğru yapılmasının ne kadar elzem olduğu hususu ve çözüm yolları gözler önüne serilecek." Diyerek sözlerini tamamladı.

Açılış konuşmalarının ardından sempozyuma katılan panelistlerin sunumlarına geçildi.

 'Kamu Perspektifinden Akılcı İlaç Kullanımı' başlıklı ilk oturumda Akılcı İlaç Kullanımı ve İlaç Tedarik Yönetimi Dairesi Başkanı Dr. Ali Alkan, İstanbul İl Sağlık Müdür Yardımcısı Doç.Dr. Reşat Dabak, Akılcı İlaç Kullanımı il Koordinatörü ve İstanbul İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Şahin Çınar ve Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan Dr. Bedriye Kitiz AİK konusunda kendi alanları ile ilgili sunumlarını gerçekleştirdiler.

Dr. Ali Alkan, Bakanlığın Akılcı İlaç kullanımı çalışmaları ve antibiyotik kullanımı eylem planı hakkında bilgi verdi.

Dost Beykoz yazarlarından İstanbul Akılcı İlaç Kullanımı il Koordinatörü ve İstanbul İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Şahin Çınar ise yaptığı sunumda, İstanbul ilindeki antibiyotik kullanımı konusunda ve akılcı ilaç kullanımı il eylem planı hakkında bilgi verdi. Dr. Şahin Çınar, şunları kaydetti:

Dr. Şahin Çınar: “İstanbul’da yazılan her üç reçeteden en az birisinde antibiyotik yer alıyor”

"Akılcı olmayan ilaç kullanımı konusu, aslında üretim aşamasından itibaren tüketiciye gelinceye, hatta atık halindeki ilaçların imhasına kadar rol alan herkesin sorumluluk taşıdığı bir süreçtir. Bunun muhatapları ise ilaç sanayi, eczacılar, hekimler, diğer sağlık personelleri, hastalar, hasta yakınları, üniversiteler, gıda ve tarım müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü, Müftülükler, Belediyelerdir. Kısaca ilacı eline alan herkes bu konunun muhatabıdır. Bu konuda yapılması gereken ilk iş ise eğitim. Biz de bu doğrultuda çalışmalarımızı kararlılıkla devam ettirmeyi amaçlıyoruz.

“Türkiye’de kişi başına antibiyotik tüketimi Hollanda’nın üç katı”

İstanbul’da yazılan her üç reçeteden en az birisinde antibiyotik yer alıyor. İnsanımız bir Hollandalının üç katı antibiyotik  tüketiyor. Bu yüksek seviyede kullanmanın sonucunda vücudumuzdaki mikroplar öyle bir direnç kazandı ki, Hollandalıyı, Almanyalıyı tedavi edebilen antibiyotikler artık bizi tedavi edemiyor.

Biz İl Sağlık Müdürlüğü olarak AİK konusunda eylem planımızı belirledik ve çalışmalarımıza başladık. İl Koordinasyon kurulumuzu oluşturduktan sonra, İstanbul genelindeki sağlık kurum ve kuruluşlarından da gönüllü temsilcilerimizi belirledik. Giderek büyüyen ve şu anda 460 kişiye ulaşan küçük bir orduyuz. İl eylem planımızı hayata geçirerek vatandaşlarımızda akılcı ilaç kullanma bilincini yükseltme yolunda emin adımlarla ilerleyeceğiz.” Şeklinde konuştu.

Dr. Şahin Çınar, akıllı ilaç tüketimi konusunda 'Bitkisel Ürünler' ve 'Gıda Takviyeleri'nin önemli bir problem teşkil ettiğini belirtti. Bu tür ürünlerle ilgili olarak ciddi bir denetimin olması gerektiğini vurgulayan Dr. Şahin Çınar, İl Sağlık Müdürlüğü olarak bu denetimleri ekipler oluşturarak gerçekleştirdiklerini anlattı. Dr. Çınar ayrıca “bu tür ürünleri satan yerlerin 'Şifa Evi, Deva Evi' gibi tıbbi isimleri çağrıştıran isimleri kullanmalarını doğru bulmuyoruz. Ehil olmayan ellerde pazarlanan bitkisel ürünler, kişinin kullandığı diğer ilaçlar üzerine tehlikeli etkilere sebep olabiliyor. Bu tür ürünleri abartarak pazarlamanın sonucunda hastalar asıl tedaviden uzaklaşıyor. Aktarlığın umut tacirliğine dönüşmemesi gerekir. ” dedi.

Birinci oturumun sonunda ise Dr. Bedriye Kitiz, Sosyal Güvenlik Kurumu çalışmaları hakkında bilgi verirken, İstanbul Akılcı Antibiyotik Kullanımı ve Farkındalık Sempozyumu, antibiyotik kullanımının Türkiye ve Dünya genelindeki boyutuyla ilgili bilimsel verilerin ortaya konulduğu 2. Oturumla devam etti. Prof. Dr. Dilek Arman ve Prof. Dr. Haluk Vahaboğlu'nun yanı sıra Uzm. Dr. Hüsniye Şimşek ve Ecz. Mesil Aksoy'un sayısal verileri eşliğinde devam eden sempozyum, Prof. Haluk Vahaboğlu'nun 'Antibiyotik Direncinin Önlenmesinde Sorumluluklarımız' başlıklı sunumunun öğle yemeğine geçildi.

Öğleden sonra gerçekleşen ilk oturumun başlığı “akılcı ilaç kullanımında paydaşlar” başlığını taşıyordu. Bu oturumda; veterinerlik, eczacılık, Diş hekimliği ve beşeri hekimlik açılarından antibiyotik kullanımı ele alındı. Ankara üniversitesi veterinerlik fakültesinden Prof. Dr. Ender Yarsan, Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesinden Prof. Dr. Ahmet Akıcı, Doç. Dr. Kutay Demirkan, Doç. Dr. Reşat Dabak ve Yard. Doç. Dr. Cenker Zeki Koyuncuoğlu sunumlarını gerçekleştirdiler.

Sempozyumun son oturumunun başlığı “Akılcı antibiyotik kullanımında özel konular şeklindeydi. Oturum başkanlığını Medipol Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sebahattin Aydın’ın yaptığı bu bölümde, Prof. Dr. Önder Ergönül, Prof. Dr. Ahmet Soysal, Prof. Dr. Oğuz Karabay ve Yard. Doç. Dr. M. Ümit Uğurlu sunum yaptı.

Can Anadolu Haber Ajansı

Beykoz galibiyeti koruyamadı 2-1
Önceki Beykoz galibiyeti koruyamadı 2-1
Bakan Yardımcısından Beykoz Başsavcılığına ziyaret
Sonraki Bakan Yardımcısından Beykoz Başsavcılığına ziyaret
Yorumlar (1 Yorum)

Selma (7 yıl önce)

Dr.ŞahinÇınar ayrıca “bu tür ürünleri satan yerlerin 'Şifa Evi, Deva Evi' gibi tıbbi isimleri çağrıştıran isimleri kullanmalarını doğru bulmuyoruz. Ehil olmayan ellerde pazarlanan bitkisel ürünler, kişinin kullandığı diğer ilaçlar üzerine tehlikeli etkilere sebep olabiliyor. Bu tür ürünleri abartarak pazarlamanın sonucunda hastalar asıl tedaviden uzaklaşıyor. Aktarlığın umut tacirliğine dönüşmemesi gerekir. ” dedi. Ne güzelde söylemiş Şahin hocam...

Yorum Yaz