Beykoz TEGV'de İpek Kıraç 10 yaşında!

  • 0
  • 21257
Beykoz TEGV'de İpek Kıraç 10 yaşında!
Beykoz TEGV'de İpek Kıraç 10 yaşında!
Beykoz TEGV'de İpek Kıraç 10 yaşında!
Beykoz TEGV'de İpek Kıraç 10 yaşında!
Beykoz TEGV'de İpek Kıraç 10 yaşında!
Beykoz TEGV'de İpek Kıraç 10 yaşında!
Beykoz TEGV'de İpek Kıraç 10 yaşında!
Beykoz TEGV'de İpek Kıraç 10 yaşında!
Beykoz TEGV'de İpek Kıraç 10 yaşında!
Beykoz TEGV'de İpek Kıraç 10 yaşında!
Beykoz TEGV'de İpek Kıraç 10 yaşında!
Beykoz TEGV'de İpek Kıraç 10 yaşında!
Beykoz TEGV'de İpek Kıraç 10 yaşında!
Beykoz TEGV'de İpek Kıraç 10 yaşında!

Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV), kuruluşunun 20. yılını 5 Aralık 2014 günü kutlayacak. Beykoz'un 2 öğrenim biriminden birisi olan İpek Kıraç Öğrenim Birimi ise 10. yılını bu ay içinde kutlayacak.

Birim Sorumlusu Filiz Erdoğan, 29 Kasım 2014 Cumartesi günü gerçekleştirilecek olan 10. yıl kutlamalarının, öğrenci ve velilerin katıldığı bir şenlik havasında geçeceğini söylüyor. Bu yıl 20. yaşını kutlamaya hazırlanan TEGV ise 2 milyonuncu çocuğa ulaşabilmek için gün sayıyor. Geçen 20 yılda Vakıf’tan eğitim desteği alan çocuk sayısının şu an 1 milyon 999 bin 300 olduğu kaydediliyor.

Adana'dan Kastamonu'ya... Erzincan'dan Giresun'a... İzmir'den Nevşehir'e... Sakarya'dan Rize'ye kadar Türkiye'nin dört bir yanında eğitim ağları oluşturan TEGV'in 5'i İstanbul'da olmak üzere toplamda 43 Öğrenim Birimi bulunuyor. İstanbul'daki 5 Öğrenim Birimi'nden 2'si ise Beykoz'da bulunuyor ve ilçeye değer katıyor. TEGV'in İpek Kıraç Öğrenim Birimi'ni bir Pazar günü Dost Beykoz olarak ziyaret ettik. Bir öğrencinin velisi olan Rasime Bozak'ın elleriyle hazırladığı aşureden tattık ve Öğrenim Birimi'nin güleryüzlü Sorumlusu Sayın Filiz Erdoğan'ı dinledik.

‘TEGV, hem öğrencilere hem velilere vizyon katıyor…’

Önce, çocukları İpek Kıraç Öğrenim Birimi'nin hemen girişinde oyun oynarken bulduk. Bahçede top ile oyun oynayan çocukların aynı zamanda 'İngilizce öğrendiklerini' fark ettik. İçeriye girdiğimizde ise güleryüzlü velilere rast geldik. Bir veli, çocuğu ile Ümraniye'den geldiğini ve TEGV'in çalışmalarına katıldıktan sonra evlerinde yaşanan değişimi anlattı. Velimizin söylediğine göre, çocuğu buraya çok alışmış. Hem çocuğunda hem kendisinde ise gözle görülür değişimler varmış. İpek Kıraç Öğrenim Birimi'ne geldikten sonra hayata çok daha pozitif bakmaya başlamışlar. Bu arada Filiz Hanım'ın katkılarını da hiç unutamamışlar.

Üst katta çıktığımızda başka bir grup çocukla karşılaştık. Birazdan başlayacak olan gitar dersleri için Gönüllü Öğretmenleri eşliğinde objektiflerimize poz verdiler. Çocuklar bu sırada oldukça da neşeliydiler. Yeniden alt kata inip bu güzel atmosferin en çok emek vereninin yanına, Sevgili Filiz Erdoğan'ın odasına geldik. Dost Beykoz olarak keyifli de bir röportaj gerçekleştirdik. İşte söyleşimizin ayrıntıları:

Filiz Hanım, haftasonu geldiğinde TEGV'de neler oluyor?

“Cumartesi ve Pazar günleri etkinliklerimiz 10'da başlıyor ve 16.00'ya kadar devam ediyor... İlköğretime destek programlarımız var: Matematik, İngilizce, Vakfın standart etkinlikleri var. Örneğin 'Düşünmeyi Öğreniyorum' etkinliği… Serbest etkinliklerimiz var: Hikâye etkinlikleri... Bunun dışında haftasonu tiyatro ve sinemaya götürmeye çalışıyoruz. Farklı atölye çalışmaları yapmaya çalışıyoruz. Oyun saatinde bahçede top eşliğinde İngilizce öğreniyorlar. Hep oyunla veriyoruz çocuklara biz bunları...”

Burada olmayan çocuklar da var… Onlar nerede şu an?

Bugün Zorlu Center'da saat 12.00 seansında Kibritçi Kız müzikalimiz var. 21 çocuk ve 4 gönüllüyle birlikte bugün oraya gittiler”

Çocuklar neler hissediyorlar?

“Her şeyden önce çocuklar, kendi yaşıtlarıyla birlikte bir yere gittiklerinden dolayı çok mutlu oluyorlar… Anneler ve babalar genel olarak şöyle diyor: 'Biz çocuklarımızı siz olmasanız bu yerlere götüremeyiz!'. Ev işleri oluyor, babalar evde olmuyor. Dolayısıyla bizim geziye götürdüğümüz çocuklar çok mutlu oluyor. Gidecekleri yerlere de genelde onlar karar veriyor: 'Filiz Abla, şurayı görmek istiyoruz' diyorlar ben de kapıları çalarak, onların hayallerini gerçekleştirmeye çalışıyorum. Bundan önce Pera Müzesi, İstanbul Modern gibi yerlere gittik. İş Bankası'nın atölye çalışmaları var; çocuklarımızla orada bulunduk. Herhangi bir ücret de almadığımız için çocuklarımızı bu konuda da rahat ettirdik. “

Velilerle iletişiminiz nasıl?

“Velilerle artık bütünleştik (gülüyor). Sünnet düğünleri olur, çağırırlar... Kur'an okumaları olur, çağırırlar... Onları çok seviyorum. Bugün Rasime Ablamın ellerine sağlık; aşure yaptı ve bize getirdi. Özellikle Cumartesi günleri burada en az 20 velimiz oluyor. Gelip burada çocuklarını bekliyorlar.”

Bu ay ve gelecek ay için planlarınız nelerdir?

“Biliyorsunuz 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları günü... Biz de buna çok önem veriyoruz. Benim de bir projem var bununla ilgili... 19 Kasım 2014 günü saat 15.00 ile 17.00 arası Ahmet Mithat Efendi Kültür Merkezi'nde bir sergimiz olacak. Birlikte çalıştığımız 4 okulumuz hikâye, öykü ve resim yapacaklar; biz de sergileyeceğiz. Bunun dışında sürpriz etkinliklerimiz de olacak ancak bu konuda ayrıntılı bir bilgi vereyim istemiyorum.

29 Kasım'da İpek Kıraç Öğrenim Evi'nin 10. yıldönümü... O gün burada çocuklarımızla, velilerimizle bir şenlik yapacağız. Şenliklerimiz olacak, atölye çalışmalarımız olacak. Aynı zamanda 5 Aralık Dünya Gönüllüler Günü ve TEGV'in de 20. yılı… Onunla ilgili etkinliklerimiz olacak. Çok heyecanlıyız ve yerimizde duramıyoruz aslında... Burada 1 çocuğun bile bakışını açısını değiştirebiliyorsak, burada mutlu edebiliyorsak; ne mutlu bize...”

Gönüllüler ve veliler için de projeleriniz var mı?

“Elbette, Gönüllülerimiz için de atölye çalışmalarımız var... Ayrımcılık, çocuk hakları, toplumsal cinsiyet ve barış adı altında dört atölyemiz var. Her hafta bir konuda atölyede gönüllülerimiz için eğitim alıyoruz. Bunun yanı sıra velilerimiz için de yine alt katta bir etkinliğimiz var. Halk Eğitim Merkezi'nden gelen bir öğretmen aracılığıyla velilerimize Osmanlı El Nakışı eğitimi veriyoruz. Dönem sonunda da velilerimiz bu yaptıklarını Feshane gibi yerlerde sergileme olanağı buluyorlar.”

Son olarak… Dost Beykoz olarak biz TÜYAP’taydık. Sizin de bir gönüllünüz kitap yazmıştı. Bilgi verebilir misiniz?

“Gönüllümüz: Esra Pakkan... Bir kitap çıkardı: 'Yanlıgı' isimli... Esra'nın bugün saat 13.00'de imza günü vardı. Bunun dışında ben elimden geldiğince CNR ve TÜYAP'a geçen yıl çocuklarımı götürdüm. Amaç orada kendi seviyelerine uygun kitapları çocuklarla buluşturmak... Yazarları göstermek... Yazarların imza gününü görmek bile çocukları çok heyecanlandırıyor. Keşke bütün okullardaki çocuklar TÜYAP'a gidebilse...”

Röportaj sonrası TEGV’in İpek Kıraç Öğrenim Birimi Sorumlusu Filiz Erdoğan, Dost Beykoz’u sevgiyle uğurluyor. Yalnızca yüzü mü: HAYIR! Filiz Hanım’ın aynı zamanda gözlerinin içi gülüyor. Üst kattan gelen çocukların neşeli kahkahaları, müzik çalışması yapan grubun çaldığı gitar sesine karışıyor. Beykoz’da gerçekten de ‘iyi şeyler’ oluyor… Gönüllü insanlar Beykoz’a değer katıyor, nefes oluyor; CAN veriyor…

Haber Merkezi

Dost Beykoz, TÜYAP Kitap Fuarı'nı gezdi
Önceki Dost Beykoz, TÜYAP Kitap Fuarı'nı gezdi
Ümraniye'de bir araca silahlı saldırı düzenlendi
Sonraki Ümraniye'de bir araca silahlı saldırı düzenlendi
Yorumlar (0 Yorum)

Bu içeriğe yorum yapılmadı, yorum yapmak ister misin?

Yorum Yaz